Wat kunnen wij voor u betekenen? Bestelling plaatsen?
nieuwsbrief
Welk fruit vind jij het lekkerst?
Mandarijn
Banaan
Aardbei
Appel
Sinaasappel
Druif
Kiwi

Zilveruien

Producten » Groenten

  • Schoongemaakte Zilveruien
    Schoongemaakte Zilveruien
  • Verse Zilveruien
    Verse Zilveruien
  • Zilveruien bij Vitamientje
    Zilveruien bij Vitamientje
Geef uw waardering!
(14 Stemmen)

Zilveruien zijn een oerhollands product.

Deze mooie kleine uitjes worden al meer dan 100 jaar in ons land geteeld en wereldwijd geëxporteerd.

De uitjes worden zilveruien genoemd, omdat ze door de toevoeging van azijn een glimmend witte schil hebben gekregen.

Andere benamingen voor het uitje zijn: zilvervliesuitjes, meloesuien en ook Marloeskens.

Het uitje is van oorsprong een gewone, kleine ui van maximaal 1,5 centimeter.
De kleine smaakmakers zijn ook nog erg gezond!

Zilveruitjes bevatten namelijk zwavelhoudende etherische olie, vitaminen en mineralen.

De uitjes hebben een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking. Ze wekken de eetlust op.

Bij een bronchitis of verkoudheid werken de zilveruitjes slijmoplossend. 

Zilveruitjes bevatten weinig calorieën en geen vet, wel zijn ze rijk aan vitamine A, B, C, en E.

Minder bekend is dat ze een helende werking hebben bij verwondingen.

 

Wat kan ik met zilveruien?

- lekker slank in salades met tomaat en tonijn of in een dressing met appel

- heerlijk bij een boterham kaas, een tosti of een huzarenslaatje

- als garnituur bij nasi of kapucijners, samen met augurkjes

- aan een prikkertje met kaas, worst, ansjovis of andere zuurconserven (tapas)

- in stoofpotten met wild of rundvlees of in een jachtschotel (zuur maakt het vlees mals!)

- meng ze voor een lekkere ‘beet’ door stamppot rauwe andijvie

- met een scheut rode port hebt u in een oogwenk een heerlijke delicatesse saus voor over de biefstuk

- in chutneys en sauzen bij vlees, of als voorafje bij een plakje paté

 

Waar let ik op bij het kopen van zilveruien?

Kies voor kleine zoetzure uitjes als je ze voor garnering of tapas gebruikt en voor grotere uien als je ze meestooft in een gerecht. Je kunt dan ook eventueel voor sjalotten kiezen.

Verder worden zilveruien ook gebruikt voor Amsterdamse uien; die zijn geel, hebben een wat scherper gekruide smaak en zijn zuur.

 

Bewaren van zilveruien

Verse zilveruien kunt u gerust een aantal weken bewaren in een droge en donkere omgeving.

U kunt de zilveruien ook inmaken in azijn, dan kunt u er nog langer mee doen.

 

Schoonmaken en bereiden van zilveruien

Verse zilveruien schoonmaken vereist een bepaalde handigheid,

kijk u maar eens op deze pagina om te zien hoe dit heel makkelijk kan.

 

Verkrijgbaarheid zilveruien

De zilveruien worden in maart, april en mei geplant, en kunnen in juli en augustus al geoogst worden.

Vanaf die periode kunt u ze dus ook bij ons aan de kraam verwachten.

 

Media

Filmpje: Zilveruitje de vergeten groente - Omroep Flevoland

Filmpje: Het zure lot van het zilveruitje - Editie NL

 

Wat zit erin? (per 100 gram)
Kcal 35
Koolhydraten 6,3 g
Eiwit 0,06 g
Vetten 0,1 g

Tips / opmerkingen? Vul hieronder in!

*
*
*
*
Niet leesbaar? Klik hier voor ander woord.
*

U bevindt zich hier: Producten » Groenten » Zilveruien